Старите сортове пшеница гарантират производството на автентичен хляб

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

С големи възможности за сертифициране са и уникални продукти, произведени от тритикале

Стари български пшеници, съхранявани вече само в генни банки, имат потенциал за производството на традиционен добруджански хляб, който да получи географско означение за произход, заяви селекционерът д-р Христо Стоянов от Добруджанския земеделски институт на форум по международен проект в Добрич, в който участват институции от България, Гърция, Румъния, Украйна, Молдова.

От някогашните сортове българска пшеница с номера 301, 14, 16, 100-10, от т.нар. Разградска червенка нашите баби са месили изключителен хляб – бял, пухкав, дъхав, с вкусна коричка,  поясни пред БТА селекционерът. По думите му, тези стари популации пшеница от 20-те и 30-те години на миналия век са нископродуктивни, но са създадени без компромис в качеството. Ученият посочи, че сортовете, които вече не могат да се срещнат на полето, са изключителна собственост на държавата и апелира към стопаните да се сдружат, за да се опитат да възродят старата селекция и производството на традиционен хляб.

С големи възможности за сертифициране са и уникални продукти, произведени от тритикале, с ниско съдържание на глутен и подобрен хранителен състав, добави селекционерът. Той коментира, че ръжта и ечемикът като традиционни култури в Добруджа също вече са с изгубени корени. Географско означение за произход могат да получат и много продукти от царевица – питки-квас, качамак, царевичен хляб с чубрица, пуканки на тиган и други, добави селекционерът като напомни, че Добруджа е традиционен център за производството и на тази зърнена култура.

В рамките на международния проект на 1 април в базата на Висшето училище по мениджмънт в Добрич ще се състои информационен ден за възможностите традиционните продукти да бъдат сертифицирани и Черноморският регион да бъде превърнат в дестинация за вкусна храна.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама