За производството на месо е необходима вода. Но данните, които се разпространяват често са идеологически мотивирани и изкривяват реалността. Защото “зелената вода” не се изразходва и не изчезва.
Твърди се, че един килограм говеждо месо консумира 15 000 литра вода при производството си от животното до чинията. Активистите за опазване на околната среда и правата на животните в частност търгуват с това огромно количество и ги използват, за да изяснят, че яденето на месо е безотговорно!
Но какво става с говеждото месо, което харчи толкова много вода. Наистина ли един бик пие 11 000 литра вода на ден? Или тази вода се губи по някакъв друг начин?
Накратко: това, разбира се, е глупост, няма такова животно по света, което да консумира подобно количество вода, твърдят от немските аграрни медии. Докато за други храни често се вземат предвид само изкуствено напояване и транспорт, потреблението на вода в преработката и опаковането, гореспоменатите 15 000 литра съдържат така наречената „зелена вода“, т.е. предимно валежи, които се използват от фуражни растения за усвояване на хранителни вещества. Всичко, което растението не усвоява, преминава покрай него в подпочвените води, където запълва нашите запаси от питейна вода.
А погълнатата вода не се „изчерпва“ или замърсява, а до голяма степен се използва отново, връща се във водния цикъл и попада обратно на земята при следващия дъжд.
Така че това, което изглежда като огромно количество вода, което се губи с всеки килограм говеждо месо в нашите чинии, или поне трябва да бъде преработено с големи разходи, е до голяма степен мотивирана дезинформация.