По-ниското ДДС за храните ще е в услуга на производители и потребители
По-ниската ставка за ДДС за стоките и услугите в сектора на хранително-вкусовата промишленост от 9% ще окаже пряка подкрепа както на производителите, така и на потребителите, особено в условията на пандемията, в която се намираме и министърът на земеделието, храните и горите застава зад тази инициатива, каза проф. Христо Бозуков по време на откриването на международните изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД&ДРИНК, които се провеждат от днес до 2 октомври т.г. в столицата.
На старта на форума всички организатори се обединиха около тезата, че в тези трудни времена родната хранителна индустрия има нужда от подкрепа от страна на потребителите.
Около 300 са компаниите, които представят на широката публика иновации и продукти от различните сектори на хранителната промишленост. По време на международните изложения производителите имат професионална платформа, в която представителите на хранително-вкусовия сектор ще развиват бизнеса си, създават професионални контакти, представят своите продукти и ще се запознаят с най-новите технологии и машини. Общото число на брандовете, които намират публика по време на изложенията са над 800.
Като ключова пресечна точка за индустрията на Балканите и Източна Европа, Международните хранителни изложения са бизнес-платформата, на която продуктите и услугите си ще представят фирми от България, Италия, САЩ, Гърция, Румъния, Беларус. По повод изложенията полска делегация от млекопреработватели, наброяваща 40 души, ще посети щандовете в Интер Експо Център, съобщиха от Интер Експо Център.
В рамките на изложенията богатата съпътстваща програма носи добавена стойност на форума. Утвърдилата се платформа за събития Сетива без граници ще предложи Маратон на вкусовете. В дните на МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД&ДРИНК 4 пъти на ден шеф-готвачи ще представят рецепти, включващи водещи продукти на изложителите. Много майсторски класове, състезания и браншови събития очакват присъстващите, сред които: форумът “Хляб, вино и малко шоколад!”, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, „Златен медал с диплом“ за качествени и оригинални пазарни продукти и адитиви.
Към професионалистите са насочени Майсторски клас за дизайн на продукти и опаковки с проф. Христо Кафтанджиев и конгрес, посветен на онлайн-търговските практики.
В рамките на международните изложения на 30 септември ще се проведе семинар, посветен на ключовата стратегия на ЕС „От фермата до трапезата“. Събитието се провежда като част от проекта CAP Green Zone.