БГ биопроизводители отново с щанд на международни изложения

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

България е представена на престижния форум Биофах от 18 биопроизводители

За първи път, от десет години насам, Министерството на земеделието организира участието на български щанд в Международното изложение за биохрани – Биофах в Нюрнберг, Германия. България е представена на престижния форум от 18 биопроизводители. Събитието се провежда в периода 14-17 февруари 2023 г., като на българския щанд са изложени био растителни масла и брашна, тахан от ядки и семена, биокрекери и сурови барчета, вина, плодове и зеленчуци, млечни продукти, билки и пчелен мед и други.

В първия ден от изложението се проведе международна конференция на тема: „Развития в био политиката на страните от Централна и Източна Европа”, в която България беше представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев. При участието си, той даде информация за целите и действията, предвидени в българския План за развитие на биологичното производство. Те са насочени към повишаване на осведомеността и присъствието на родни биологични продукти на пазара у нас. Акцент в плана е и подобряването на предлагането в някои учреждения, увеличаване на преработката на био суровини в био продукти с добавена стойност. Фокус в работата за насърчаване на българското биопроизводството, е и осигуряване на пазари и подкрепа за изложения, разяснителни кампании относно естеството на този производствен тип и други.

Спрямо заложеното в стратегическия документ, България има амбициозната цел  10% от земеделските площи да бъдат биологично сертифицирани до 2030 г. Георги Събев представи и планираното подпомагане за сектора чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България 2023-2027 г. „Съобразно българския Стратегически план за биологично животновъдство са предвидени близо 80 млн. лева, за биологично растениевъдство – над 640 млн. лева и за биопчеларство – над 66 млн. лева”, обобщи Георги Събев.

Паралелно с изложението Биофах 2023, се провежда и изложението за естествена козметика – Виванес. България и там има щанд, който е съфинансиран от държавата. И двата форума са ориентирани изключително към търговски посетители, като имат за цел да срещнат на едно място световни био производители, които да обменят опит, да споделят добри практики и да създадат ползотворни бизнес партньорства.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА