Есенната сеитба започва без торове, няма амониев нитрат на БГ пазара

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Голяма част от земеделците ще започнат есенната кампания без торове.  Така коментира настоящата ситуация на пазара на торове Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Освен това финансовата тежест на торове върху продукцията за 2022 г. ще бъде изключително голяма, тъй като цените на торовете скочи повече от двойно.

Най-лошата новина за българските земеделски стопани е, че на пазара няма амониев нитрат. Никъде няма – заводът в Димитровград не работи, Агрополихим Варна работи, но готовата продукция се складира и не се продава. „В момента цената е 800 лева за тон, миналата година по това време е беше около 360 лв./т, като коментарите сочат, че крайната цел е 1000 лева като се отчита поскъпването на природния газ, както и липсата на внос от основния доставчик за нашата страна. Проблемът в България е огромен, продължи още земеделският производител.

Ако миналата година средната цена на тор е била 350 лв./ т за амониев нитрат, в момента при 800-1000 лв./т пазарна стойност и 30 кг торова норма на декар, лесно може да се види за каква сериозна разлика ще става дума.

Ефектът от този недостиг е повече от ясен – добивите ще паднат, защото растенията няма да са подхранени и очакванията за висока реколта стават силно оптимистични. Няма как да се намалим торенето и да се чака висока реколта, коментират зърнопроизводителите в Добруджа.

Както по-рано писа Агрозона пазарните стойности на азотните торове се покачват до нови рекордни нива. Причина за това е експлозията при цените на газа и намаляване на производството.

Високите цени на природния газ водят до мащабно затваряне на фабрики за торове в Европа. Това има последици за фермерите, а също и за световните доставки на храни. Европейските цени на газа се повишиха до нови рекордни стойности поради ниските нива на съхранение и огромните проблеми с доставките, а страната ни не прави изключение. Нови цени на газа поиска днес Булгаргаз за индустрията от 1 октомври.

Четете още: Паника на пазара на торове, цените стават космически

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА