АЧС избухна при домашни свине в Германия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Африканска чума по свинете (АЧС) беше открита в края на миналата седмица за първи път по домашни свине в Германия. Междувременно подозрението за трето огнище е потвърдено.

Националната референтна лаборатория – Институтът на Фридрих Льофлер (FLI) е открила болестта по животните в съответните проби. В момента текат епидемиологични разследвания за причината за влизането на АЧС. Заразените стопанства са в областите властите в Бранденбург – Шпрее-Нейс и Маркиш-Одерланд. Болестта се появи в две ферми, едната от които работи в система за свободно отглеждане, а другата е типична за домашна ферма.

Двете засегнати стопанства за животни са затворени от ветеринарните власти и са предприети необходимите мерки. Вирусът първоначално е открит от държавната лаборатория Берлин-Бранденбург. В четвъртък вечерта (15 юли 2021 г.) националната референтна лаборатория – Институтът Фридрих-Лефлер е потвърдил подозрението за АЧС.

Поради принципа на регионализация в ЕС все още съществува възможност за търговия със свине и свинско месо в Общността, тъй като засегнатите популации от домашни свине са в същите региони като предишните случаи на АЧС с диви свине.

В биологичната ферма в квартал Шпрее-Нейс вирусът е открит в мъртво животно като част от наблюдението на АЧС. По заповед на отговорната ветеринарна служба през уикенда трябваше да бъдат убити и унищожени 200 животни от стадото.

Случаят в областта Маркиш-Одерланд е дребно стопанство с две животни. Свинете при частния собственик вече са  убити и унищожени. Свиневъдите ще бъдат компенсирани от фонда за болести по животните.

Провинция Бранденбург се бори с натиска на епидемията от Полша почти година. Министърът за защитата на потребителите в Бранденбург апелира към всички собственици на свински стада да продължават да се придържат стриктно към строгите мерки за биосигурност, особено в малките ферми, за да се избегнат допълнителни огнища при отглеждането на домашни свине.

Африканската чума по свинете е открита в  общо 1501 диви свине в Германия. Досега домашните свине не са били засегнати.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА