Дизелова криза в средата на жътвената кампания!

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Има опасност румънски фермери да останат с оборудването на полето, защото доставчиците на дизелово гориво са ги уведомили, че вече не могат да им доставят дизел с пълен капацитет поради липсата на горива.

Група фермери вече алармират, че няма с какво да извършват селскостопанската си дейност, по-точно прибирането на реколтата от пшеница, тъй като няма дизел, а доставчиците им казват, че кризата вероятно ще продължи до август. Причината е експлозията в рафинерията на Петромидия на 2 юли, която доведе до голяма криза в северната ни съседка.

Властите засега не са обявили криза с дизела

Досега властите в Румъния не са обявили дизелова криза в страната, но това ще бъде необходимо, ако фермерите наистина са изправени пред проблема. Освен това земеделците искат от властите да ги включат и да им се даде приоритет за ползване на запасите от дизел, защото смятат, че са категория, която трябва да има предимство, точно както армията, понеже става въпрос за продоволствена сигурност.

Освен това дизелът вече е поскъпнал с 0,50 леи за литър, съобщават румънските фермери пред agrointel.ro.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА