Световните цени на храните с максимален растеж за 10 години

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Световните цени на храните се повишиха с най-значимото от повече от 10 години през май, въпреки факта, че производството на зърнени храни може да достигне нови безпрецедентни върхове. Това се посочва в доклада на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

По този начин средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО през последния месец на пролетта е 127,1 пункта, което е с 4,8% по-високо от април и 39,7% по-високо от май 2020 г.

„Един от факторите за растежа на този индекс, който дава възможност да се проследяват месечните колебания в световните цени на най-популярните хранителни продукти, е рязкото покачване на световните цени на растителните масла, захарта и зърнените култури; достигна най-високата си стойност от септември 2011 г., което е само 7,6% под историческия си максимум в номинално изражение “, отбелязва организацията. 

В сравнение с април индексът на цените на зърнените култури на ФАО е нараснал с 6%, главно поради по-високите световни цени на царевицата, средно 89,9% по-високи от миналата година. В края на май обаче цените на царевицата започнаха да падат, до голяма степен благодарение на подобрените сортове култури в Съединените американски щати. Световните цени на пшеницата също започнаха да намаляват в края на месеца, но средно през май цените бяха с 6,8% по-високи от април, докато световните цени на ориза останаха стабилни. 

Индексът на цените на растителните масла на ФАО добави 7,8% през май, воден главно от по-високите цени на палмово, соево и рапично масло. Цените на палмовото масло се повишиха на фона на бавния растеж на производството в Югоизточна Азия и прогнозираното устойчиво световно търсене, особено от сектора на биодизела, повишиха се и цените на соевото масло.

Средната стойност на индекса на цените на захарта на ФАО се е увеличила с 6,8% през май в сравнение с април, главно заради забавяне на реколтата и опасения относно ниските реколти в Бразилия, най-големият износител на захар в света.

В сравнение с април, индексът на цените на месото на ФАО се е увеличил с 2,2%, като котировките на всички видове месо растат под въздействието на нарастване на високите покупки от Китай, както и поради нарастване на вътрешното търсене на птици и свинско месо в водещи региони – производители.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО също е нараснал с 1,8% този месец спрямо същия период на миналата година. Основният двигател на растежа беше силното търсене на внос на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, докато цените на маслото спаднаха за първи път от почти година поради увеличаване на износа от Нова Зеландия.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА