Наближава Великден и моето семейство много обича агнешко месо – класическо печено с дроб сарма. Реших обаче да направя нещо по-различно, което е любимо ястие на всичките ми приятели, разказва Петя Раева, автор на няколко книги за здравословно хранене и любим гост на страниците на A ZONA.
Необходими продукти:
Агнешка плешка (тази е 2,5 кг)
3 буркана (консерва) зелен фасул
3 картофа
3 моркова
1/4 глава целина с листата и дръжките
2 пащърнака
2 големи глави лук
5 скилидки чесън
20 зърна черен пипер
7 зърна бахар
3 стръка пресен розмарин
пушен червен пипер, 1 с.л. вегета, 6 листа дафинов лист, сол
100 г Масло
2 ч.ч. бяло вино
Агнешката плешка се поставя в голяма тава и се поръсва с пушения червен пипер. Всички зеленчуци се нарязват на едро и се слагат подправките и маслото. Залива се с виното и тавата се опакова добре с алуминиево фолио. Пече се на 200 градуса за 3 часа и половина. След това се разопакова фолиото и всички зеленчуци, заедно със соса се пасират в голяма тенджера. Важно е да се знае, че дафиновият лист трябва да се извади!
Към плешката в тавата се слага отцеденият зелен фасул и 3 черпака от пасираните зеленчуци с бульона, добавят се и 20 г масло. Разбъркват се и се запичат на 220 градуса за 35 мин, като фолиото остава само върху месото.
Оставете готовата храна да почине поне 15 мин преди сервиране и поръсете с пресен копър. В тенджерата при пасираните зеленчуци добавете 1,5 л вряла вода и варете около 20 мин, така имате и уникална крем супа. При желание можете да добавите 100 мл готварска сметана за по-добра плътност.
Да ви е сладко!