Европейските програми за пчелари и овощари предизвикват силен интерес в Търново

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Преобладаващата част от желаещите във Велико Търново да се възползват от финансова помощ от ЕС за стартиране на малки стопанства са в секторите „Пчеларство“ и „Овощарство“. От Областния фонд „Земеделие“ са връчили 54 договора на кандидати в двете направления, а в следващите няколко дни предстои 11 земеделски производители да положат подписа си в споразуменията, предаде вестник “Борба”.

Сред останалите кандидати са такива, които желаят да разширяват стопанства в сферата на зеленчукопроизводството, животновъдството, включително и в труднодостъпни планински региони.

Одобрените ще получат субсидия в размер на 15 000 евро на два транша. Второто плащане обаче се реализира след проверка на това дали фермерът е постигнал заложените в бизнес плана му приоритети.

Помощта има за цел да даде тласък на ангажираните в селското стопанство да развиват производството си, да модернизират и технологизират работния процес и да подобряват опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

В помощ на фермерите влиза териториалния офис на Националната служба за съвети в земеделието във Велико Търново, в който се изготвят безплатно бизнес планове.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА