Ръст в производството на масло и сметана отбелязват млекопреработвателните предприятия в страната през февруари 2021 г. спрямо предходния месец януари 2021 г. Това са единствените млечни продукти, чието производство бележи увеличение през периода. От заквасените млека през февруари са произведени общо 13 448 т, от сметаната – 313 т и от маслото – 84 т, което може да се сравни със съответно 12 333 т, 231 т и 82 т през януари, показва статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите.
Общото количество преработено мляко в предприятията през февруари възлиза на 51 279 л. Това е с 1 454 л по-малко в сравнение с януари, когато количеството е било 52 733 л.
Най-големи количества млечни продукти през първите два месеца на годината са произведени от заквасените млека – 13 448 т през февруари и 12 333 т през януари, както и от пресните пакетирани млека – 6 871 т през втория месец от годината и 7 314 т през първия месец на 2021 г. Производството на сирене от краве мляко възлиза на 5 896 т през февруари и 6 454 т през януари. От началото на 2021 г. са произведени общо 2 048 т имитиращи сирена, съдържащи в състава си краве мляко, съответно 1 021 т през февруари и 1 027 т през януари.