Прогноза: През 2021 г. растежът в производството на свинско месо в ЕС ще се забави

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Търговията със свинско месо в ЕС се оказа устойчива, което доведе до продължаващи високи нива на износ. Как ще се развиват производството и износът през 2021 г.?

Производството на свинско месо в ЕС се е увеличило с 1,2% през 2020 г., обусловено от търсенето за износ. Проучването на отрасъла през декември 2020 г. показва увеличение на броя на прасетата за угояване със 750 000 глави или 0,8%. Броят на прасенцата също е нараснал с 2,2 милиона глави, главно във Франция. Това вероятно ще доведе до увеличаване на производството на свинско месо през първата половина на 2021 г. Броят на свине майките, обаче е намалял с 0,5%, става ясно от краткосрочната перспектива за пазарите на свине в ЕС през 2021 г.

След стабилизиране през лятото на 2020 г. цените на свинете отново започнаха да намаляват главно поради ограниченията заради COVID-19 в кланиците. Откриването на АЧС при дивите свине в Германия в средата на септември и произтичащите от това забрани за износ също оказаха натиск надолу върху цените до началото на 2021 г., когато те започнаха да се възстановяват особено благодарение на непрекъснатото търсене от Китай и по-ниското вътрешно предлагане, сочи анализът на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, базиран на данни от Евростат.

Като цяло производството на свинско месо ще се увеличи само леко с 0,7% през 2021 г. Очаква се консумацията на свинско месо да има ръст до 32,7 кг на глава от населението (+ 1,4%), тъй като на вътрешния пазар ще има повече свинско месо.

Износът за Китай на рекордно ниво въпреки АЧС

Износът на свинско месо се е увеличил с 18% през 2020 г. Най-големият дял от експорта е за Китай. Въпреки че случаите на АЧС в Германия доведоха до незабавни търговски ограничения на износа за ключови партньори – Китай, Южна Корея и Япония, други държави-членки на ЕС успяха да запълнят пропастта, оставена от германските търговци. Някои страни от ЕС, като Белгия, Унгария и Полша все още обаче са изправени пред подобни ограничения за износ.

След две години впечатляващ растеж износът ще намалее, но все пак ще остане на много високо ниво . Секторът на свинското месо в Китай започва да се възстановява, но все още има нови случаи на АЧС, което може да забави напредъка. Възстановяването от АЧС в други азиатски региони ще отнеме още повече време. Въпреки търсенето на ваксина срещу АЧС, не са докладвани успешни опити или разработки.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА