Търговията със свинско месо в ЕС се оказа устойчива, което доведе до продължаващи високи нива на износ. Как ще се развиват производството и износът през 2021 г.?
Производството на свинско месо в ЕС се е увеличило с 1,2% през 2020 г., обусловено от търсенето за износ. Проучването на отрасъла през декември 2020 г. показва увеличение на броя на прасетата за угояване със 750 000 глави или 0,8%. Броят на прасенцата също е нараснал с 2,2 милиона глави, главно във Франция. Това вероятно ще доведе до увеличаване на производството на свинско месо през първата половина на 2021 г. Броят на свине майките, обаче е намалял с 0,5%, става ясно от краткосрочната перспектива за пазарите на свине в ЕС през 2021 г.
След стабилизиране през лятото на 2020 г. цените на свинете отново започнаха да намаляват главно поради ограниченията заради COVID-19 в кланиците. Откриването на АЧС при дивите свине в Германия в средата на септември и произтичащите от това забрани за износ също оказаха натиск надолу върху цените до началото на 2021 г., когато те започнаха да се възстановяват особено благодарение на непрекъснатото търсене от Китай и по-ниското вътрешно предлагане, сочи анализът на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, базиран на данни от Евростат.
Като цяло производството на свинско месо ще се увеличи само леко с 0,7% през 2021 г. Очаква се консумацията на свинско месо да има ръст до 32,7 кг на глава от населението (+ 1,4%), тъй като на вътрешния пазар ще има повече свинско месо.
Износът за Китай на рекордно ниво въпреки АЧС
Износът на свинско месо се е увеличил с 18% през 2020 г. Най-големият дял от експорта е за Китай. Въпреки че случаите на АЧС в Германия доведоха до незабавни търговски ограничения на износа за ключови партньори – Китай, Южна Корея и Япония, други държави-членки на ЕС успяха да запълнят пропастта, оставена от германските търговци. Някои страни от ЕС, като Белгия, Унгария и Полша все още обаче са изправени пред подобни ограничения за износ.
След две години впечатляващ растеж износът ще намалее, но все пак ще остане на много високо ниво . Секторът на свинското месо в Китай започва да се възстановява, но все още има нови случаи на АЧС, което може да забави напредъка. Възстановяването от АЧС в други азиатски региони ще отнеме още повече време. Въпреки търсенето на ваксина срещу АЧС, не са докладвани успешни опити или разработки.