Повече от 6000 тона от известното кипърско сирене халуми остават на склад и непродадени в резултат на ограниченията, наложени от коронавируса, съобщават производители на сирене и животновъди в Кипър. Износът на халуми е намалял в резултат на свитото търсене в цяла Европа и Обединеното кралство, причинено от затварянето на ресторанти, което е довело сериозни проблеми на кипърските производители на сирене.
Надеждите на производителите се крият в комбинация от по-добър туристически сезон това лято в Кипър, възстановяването на пазарите в ЕС и Обединеното кралство и особено отварянето на ресторанти в Европа, каза шефът на асоциацията на производителите на сирене пред вестник Phileleftheros, Джордж Петру.
В противен случай както производителите на сирене, така и млекопроизводителите ще трябва да вземат някои решения, които ще бъдат болезнени за тях и за кипърската икономика като цяло, добави той. Ако пазарът не се възстанови, тогава 250 собственици на ферми ще трябва да намалят производството на краве мляко.
Всяка година в Кипър се произвеждат около 700 тона краве мляко, но с намаляващото търсене производителите на сирене настояват млекопроизводителите да доставят по-малко мляко. „Някои от нас искат да заколят част от добитъка си, но цените на говеждото са много ниски и следователно не са изгодни за нас“, обясни ръководителя на асоциацията на животновъдите Джанис Кайлас.
В момента в Кипър има около 30 000 крави и ако млекопроизводителите намалят производството, те трябва да се отърват от 10% от тези животни.