До 300 000 лв санкция за нелоялни търговски практики, гласуваха депутатите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията. Така за нарушение на забраните по закона КЗК налага на купувач на селскостопански и хранителни продукти имуществена санкция в размер от 5000 до 300 000 лева. До момента текстовете към Законопроекта предвиждаха санкцията да е в размер от 5% от годишния бюджет на нарушителя.

Как ще се прилага санкцията и по какъв критерии ще се избира минимална или максимална сума да заплати нарушителят, попита депутатът Светла Бъчварова. Според нея, тази промяна в текста на законопроекта ще бъде от полза на големите търговски вериги, но не и на производителите на селскостопански продукти.

За нарушение по този закон и/или по Договора за функционирането на ЕС от страна на сдружение на предприятия, свързано с дейностите на неговите членове, комисията налага имуществена санкция на сдружението в размер до десет на сто от сумата на общия оборот за предходната финансова година на всеки член на сдружението, който развива дейност на засегнатия пазар.

Депутатите гласуваха още, че след влизането в сила на закона, действащите председател, заместник-председател и членове на КЗК да довършват мандата си в срока, който днес парламентът удължи с още две години, и от пет той стана седем години. Към момента мандатът на сегашния антимонополен орган е изтекъл.

С промените, внесени от ГЕРБ, се удължава срокът, в който търговецът може да забави плащането на доставката. За стоки, които са трайни, купувачът е длъжен да плати до 60 дни след изтичане на договорения срок. Отпада и забраната купувачът да забрани или ограничи доставчика да предлага или да купува стоки или услуги на или от трети лица.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА