Във Франция позволиха неоникотиноидите при цвеклото

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Реколтата от захарно цвекло в страната е на най-ниските нива от 30 години насам

Конституционният съвет на Франция временно отмени забраната, която бе наложена върху неоникотиноидите, като тя се отнася за следващите три години при семената от захарно цвекло.  Те могат да бъдат обработвани заради вредитители с неоникотиноидни инсектициди.

При това се оказва, че новите положения „не позволяват да се отмени забраната за използване на неоникотиноиди, освен като преходна мярка, докато в това време бъдат разработени алтернативни решения. Тази възможност е открита изключително до 1 юли 2023 година”, съобщава сайтът www.la-croix.com.

За голямо съжаление на защитниците на околната среда, френските производители на захарно цвекло, които понасят загуби, оценявани на 280 млн. евро, все пак получиха от правителството повторно въвеждане на неоникотиноидите. Еколозите предричат „чудовищни последствия за опрашителите, птиците и много други видове”.

А производителите на захарно цвекло, обратното, много се радват от такъв изход.

Реколтата със захарно цвекло във Франция през 2020 г е намалена с 30% в сравнение със средните показатели за последните пет години, и се е сринала на най-ниското ниво за повече от 30 години след нашествието на листните въшки, чиято обработка с листни инсектициди не се контролира добре.

„Това действително е добра новина и голямо облекчение”, коментира Франк Сандер, президент на Съюза на цвеклопроизводителите. Щетите от заболявания по цвеклото през тази година се оценяват на 280 млн. евро.

Конституционният съвет напомня, че тези инсектициди са разрешени във вид на временно изключение само за семената, а не за пръскане на растенията.

Франция е водещ производител на захар и биоетанол в Европа. Секторът на захарното цвекло в страната обхваща 25 000 фермера и създава 46 000 работни места.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА