Водещ биопроизводител изтегля от пазара партиди с бял тахан

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Заради замърсяване с пестицида етилен оксид на няколко партиди от белен сусам водещият биопроизводител „Хармоника” изтегля от пазара бял сусамов тахан, приготвен със суровината, съобщават от компанията. От магазините се изтеглят следните три партиди, разфасовки от 250 g и 700 g:

L 708- най-добър до: 03.08.22 г.

L 720- най-добър до: 15.09.22 г.

L 728- най-добър до: 07.10.22 г.

„Всички други партиди от този тахан, както и всички други видове тахан, които правим са чисти и са напълно годни за консумация”, допълват от компанията.

За наличието на етилен оксид в пратки сусам съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) още преди седмици. Количеството сусам, внос от Индия, беше 3000 кг. Лабораторното изпитване за наличие на опасното вещество е направено в Нидерландия, съобщиха от БАБХ.

От „Хармоника” обясняват, че този пестицид се използва под формата на газ, за да предпазва семената от вредни организми и патогени. Заради опасните за здравето на хората свойства този пестицид е забранен за използване в Европейския Съюз и са установени максимални количества за съдържанието му в суровини, които са внос извън ЕС. От компанията уведомяват, че са изпратили тахан за изследване в независима чуждестранна лаборатория и очакват резултатите до няколко дни дали количествата на този пестицид са завишени и в крайния продукт.

Закупилите потребители продукт от трите партиди могат да го върнат в магазините, от които са пазарували.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА