Да отгледа качествен чесън се е опитвал всеки, който има двор и леха за зеленчуци. Често обаче усилията не се увенчават с подобаващ успех. Днес ще ви разкажем как да подходите правилно към отглеждането на тази полезна култура, особеностите на агротехниката и грижите, а също така и как да изберете сортовете, които стават за предзимно засаждане.
- Подберете посадъчния материал: за зимния чесън трябва да подберете сортове, които са устойчиви на ниски температури. Характерно за тези сортове е, че главите бързо прорастват през лятото. Сортовото разнообразие у нас не е голямо. Най-често се използват сортове „Инес”, „Здравец” и „Нора”. При избора на посадъчен материал задължително проверявайте състоянието на скилидките. Те трябва да са плътни, равномерно оцветени, без петна и повреди, покрити със сухи люспи.
- Подгответе лехата. 2-3 седмици преди засаждането трябва да подготвите лехата: внесете угнил оборски тор, калий, суперфосфат, растителна пепел. Ако почвата е кисела, можете да варувате. Торовете се разсипват равномерно по повърхността и се закопават с гребло. Помнете, че не трябва да внасяте пресен оборски тор, иначе цялата ви реколта ще се погуби!
- Благоприятни дни за засаждане. Сроковете на засаждане на зимния чесън се предвиждат така, че до началото на студовете да има около 2 седмици. До настъпването на студеното време чесънът трябва да се вкорени. Добър показател за започване на засаждането е ако сутрешната температура на почвата няколко дни подред не превишава 14-15 градуса.
- Добрите предшественици. Чесънът е най-добре да се засажда на място, където преди това са расли краставици, зеле, тиквички или бобови култури. Не трябва да садите чесън след лук и други луковични растения, тъй като имат общи болести. Не са добри предшественици и растения от семейство Картофови, които могат да заразят чесъна с фузарийно гниене.
- Как да подготвите чесъна. За да подготвите чесъна за засаждане, трябва внимателно да разделите главите на скилидки, без да повреждате дънцето им. Отбраният материал трябва да се накисне за 2 часа в 1% разтвор на калиев перманганат или го подръжте в някакъв фунгицид. Който предпочита, може да обработи скилидките със солен разтвор – 1 с.л. сол на литър вода. В този случай дръжте чесъна не повече от 2 минути. След обработка скилидките се подсушават.
- Схема на засаждане. Най-добре е да засадите чесъна в лехи на два реда. Колкото са по-едри скилидките, толкова по-голямо трябва да е междуредието. Ориентировъчното разстояние между скилидките е 10-15 см, а между браздите – 20-25 см. Почвата трябва да е рохкава, дълбочината на засаждане – 5-7 см.
- Мулчирайте. За мулчиране използвайте торф, угнил оборски тор, окапали листа. Те спират изпарението на влага, а също така предпазват насажденията от измръзване.
- Последни грижи през пролетта и лятото. През пролетта трябва да махнете мулча настрани, за да затоплите почвата от слънцето и да се ускори растежа. След като почвата се затопли и започнат да се появяват малките зелени филизи, трябва да върнете малко мулч на мястото, за да забавите развитието на плевелите и да задържите влагата. Ако има нужда, можете да полеете, но колкото по-малко влага има, толкова по-интезивен става ароматът на чесъна.
- Сортосмяна. За получаването на добра реколта от чесън посадъчният материал трябва да се обновява веднъж на 3-4 години. Ако нямате възможност да си вземете сортов чесън, за семена можете да използвате малките въздушни луковички, които се получават от цветоноса. Те се садят преди зимата в годината на събиране, като предварително се пробират. Садят се на 4-6 см една от друга на дълбочина 3-4 см. През пролетта на следващата година се появява луковичка с една скилидка, която може да се използва успешно за подновяване на посадъчния материал. След две години малките луковички ще се превърнат в луковица със стадартни размери.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:отглеждане на чесън