В Пловдивска област забраниха поливането с питейна вода

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Забранено е ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и поливане на зелени площи. Това е посочено в заповед на ВиК Пловдив, разпространена чрез кметовете на всички населени места в областта. Целта е опазване на водния ресурс, съобщават от дружеството.

Повод за съобщението е проблемът с недостигът на питейна вода в Калофер. През последните дни водоподаването в населеното място е с намалено налягане заради намален дебит на водоизточниците, причинен от засушаване и намалялото количество подпочвени води.

За да се опази водния ресурс през миналата година със собствено финансиране и в съответствие с поет ангажимент, ВиК Пловдив е реконструирало основно двата водоема с обем съответно 620 куб. м и 140 куб. м, които снабдяват Калофер и преди това не са били ремонтирани 50 години. За да се пести воден ресурс още от тези съоръжения, те са вече с изцяло нова хидроизолация.

Също през миналата година дружеството е ремонтирало основно водопроводи с обща дължина 350 м по улиците „Димитър Паничков“ и „Видол Странски“ в Калофер. През тази година в града ще бъдат реконструирани още 800 м водопроводи – по улиците „Юмрукчал“ и „Севлиевска“.

През месец август стартира и реконструкция на питейния водопровод за местността „Паниците“ над Калофер, която предстои да придобие статут на курортна зона. Съоръжението обслужва множество абонати в местността, сред които хотели и къщи за гости, уточняват още от компанията, която доставя вода в старопланинското градче.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА