Панаир на солта от днес в Морската градина на Бургас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Бялата “жътва” в Атанасовското езеро започва в началото на август

Тази година Панаирът на солта ще бъде малко по-далеч от Атанасовско езеро, но малко по-близо до гражданите и гостите на Бургас. Екипът на LIFE проектa „Лагуната на живота“ се включва от днес в новия бургаски фестивал LOCAL FEST в Морската градина. На шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и типичните му характеристики.

От 18 часа днес ще има кулинарна работилница, в която ще се изследват различните лица и вкусове на солта. Ателието е част от дейностите по проект #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.

Солта присъства на трапезата ни ежедневно и е част от почти всички ястия или хранителни продукти, които консумираме. Тя е жизненоважна за правилното функциониране на организма ни, но може да бъде и опасна, ако я приемаме в големи количества. Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.

В ателието „Солта“ ще приготвим солен карамел, божествени фурми с ядки, шоколад и солни кристали,  сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто и бърза туршия със сезонни зеленчуци. Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, затова е нужно предварително записване.

Инициативата “Твоята храна” насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез инфо материали, интерактивни занимания и игри. Проектът се изпълнява от Фондация Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.

Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между Човека и Природата. Превърнато в началото на миналия век като промишлена зона за солодобив, днес Атанасовско езеро е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но висока екологична, социална и културна стойност. Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовско езеро като ценна природна територия.

Процесът на солодобив в Атанасовско езеро е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около 4 месеца и „бялата жътва“ или нейното събиране започва в началото на август.

За повече информация www.lagoon.biodiversity.bg

Снимки: Спас Узунов

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама