По-нисък среден добив от лавандула вадят производителите в страната в сравнение с 2019 г. Производителите прибират средно около 382 кг от декар, което е с над 26% по-малко на годишна база. Това показва анализът на Министерство на земеделието, храните и горите.
Към 23 юли 2020 г. добивът на лавандула възлиза на 49,4 хил. тона-с близо 21% по-малко на годишна база, поради понижение на средния добив. Реколтираните площи са 12 935 ха, което представлява увеличение със 7,4% спрямо 2019 г.
Общо засадените площи възлизат на 20 889 ха, като в тях се включват и младите неплододаващи насаждения.
По-рано, към средата на юли събраната продукция от лавандулови насаждения до възлизаше на 31 576 тона-с около 30% по-малко на годишна база. Това се дължеше на намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив.
По-малко количество лавандулово масло, произведено по Български държавен стандарт, ще бъде изкупено тази година в сравнение с предходната заради свиването на пазара в световен мащаб, каза пред “Агрозона” Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК).
Пазарът не е без дъно
Пазарът на лавандулово масло с необходимите показатели има определен капацитет, но бумът в отглеждането на лилавата билка в Добруджа разруши високите очаквания на производителите за големи печалби от тази култура.
Българска агенция по безопасност на храните има важна роля. Необходимо е тя да упражнява повече контрол на терен по отношение на употребата на препарати за растителна защита в производството на етерично-маслените култури, категорична е Гергана Андреева.