Нивите поевтиняват в три общини в Силистренско през 2019 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През 2019 г. средната цена на сделките със земеделска земя в Силистренска област достигат 1400 лв./дка. Това нарежда областта на второ място в страната непосредствено след област Добрич и преди област Варна, съобщават от местния клон на Националния статистически институт. Средната цена на декар ниви в областта се увеличава с 1.5% в сравнение с 2018 г.

Най-висока през миналата година е цената на нивите в община Алфатар – 1500 лв./дка, а най-евтина в Тутраканско – 1 333 лв. Отчита се също така, че най-голямо увеличение в цените на земеделските земи има в общините Силистра с 13.5% до 1411 лв. и Дулово с 12% до 1358 лв.

Намаление на цените на сделките със земеделска земя има обаче в общините Главиница, Кайнарджа и Тутракан, като най-голям е спадът в община Кайнарджа – с почти 12 на сто.

През миналата година в областта няма сключени сделки за постоянно затревени площи – естествени и изкуствени ливади, мери и пасища.

Средната цена на наем/аренда за декар ниви в област Силистра е 79 лева, което нарежда региона непосредствено след област Добрич, където средният размер на арендата е 87 лв./дка и преди Разград, където арендаторите плащат по 63 лв./дка аренда.

През 2019 г. най-висока е цената за декар ниви в общините Главиница и Дулово – по 84 лева, а най-ниска в Алфатар – 73 лв./дка.

Най-голямо увеличение на цената на арендата на декар ниви спрямо предходната година има в община Тутракан – с 6.8% до 79 лв./дка, а в община Силистра има намаление с 5.1 до 75 лв./дка.

Средната цена на наем/аренда на 1 декар затревена площ през 2019 лв. в Силистренска област е 53 лева, което е с 32.5% по-висока от предходната година.


		
		
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА