Асоциацията Дунавска соя иска промени в храненето на животните, Европа също се нуждае от протеинова стратегия
Асоциацията за отглеждане на соя без ГМО в Европа – Дунавска соя, потвърди призива си за цялостна европейска протеинова стратегия. В Зелената сделка и в своите национални планове и стратегии за прилагане на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), държавите-членки на ЕС ще трябва да определят свои собствени протеинови цели, за да насърчават стабилното предлагане на протеини, обясниха от асоциацията във Виена.
Дунавска соя призовава за по-голямо разнообразие в растениевъдния чрез увеличаване на отглеждането на соя и други богати на протеини бобови растения, както и насърчаване на увеличената употреба на растителни източници на протеини в храненето на човека и устойчива консумация на месо. Промените в хранителните практики в животновъдството също са необходими, за да се подобри ефективността на използване на протеини и местните доставки.
ЕС е в състояние да си осигури основни хранителни доставки дори в трудни моменти. Съюзът е самодостатъчен в производството на първични селскостопански продукти като зърнени култури и мляко и дори има излишъци в много области. Основното изключение е огромната пропаст между потребление и наличие на протеини в рамките на ЕС. Според Дунавска соя, само 8% от соята, преработена в храна за животни, идва от производството на ЕС, останалите са внос главно от Южна Америка.
Председателят на асоциацията Матиас Крьон смята, че коронакризата посочи проблемите в тази област. Зависимостта на ЕС от вноса на соя прави общността уязвима пред „капризите на световните пазари“. Необходимо е спешно да се снабдим с протеини на широка основа, създаването на втора верига на доставки „от Европа за Европа“ е абсолютно необходимо. Според асоциацията това може да се случи например в Централна, Източна и Югоизточна Европа. “Успешната интеграция Изток-Запад може да помогне за намаляване на силната зависимост на ЕС от трансатлантическия внос”, казва Крьон, цитиран от немската преса.