EFFAT и GEOPA-COPA предложиха насоки за достоен труд в условията на пандемия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Социалните партньори в европейския сектор Земеделие – Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм (EFFAT) и Обединението на организации на работодателите в земеделието на ЕС (GEOPA-COPA) подписаха обща декларация, в която се ангажират с конкретни действия, за да се гарантира, че сезонните работници, които идват от страните-членки ще работят при достойни условия на труд и заетост. Това съобщават от Федерацията на синдикатите в земеделието (ФНСЗ).

Синдикатите настояват да се гарантира, че достъпът на работниците до работните места ще става при най-строги хигиенни норми в настоящата пандемична криза. Сред тях са:

  • Работодателите трябва да гарантират, че мерките за социална дистанция и здравето и безопасността, определени от националните органи, се прилагат както в работната среда, така и по отношение на настаняването на работниците.
  • Когато транспортът от жилището до работното място се осигурява от работодателя, е необходимо да се гарантира, че преди да се качат в транспортното средство, се измерва телесната температура на всички работници, както и се осигуряват маски, ръкавици и пр. хигиенно оборудване за всички работници.
  • Работодателите трябва да информират работниците на език, който те разбират за съществуващите разпоредби за защита, като използват материали, предоставени от компетентните органи.
  • Работодателите трябва да осигурят на работниците безплатно лични защитни средства (маски, ръкавици и др.), както и хигиенни продукти (вода, сапун, перилен препарат и дезинфектант) в съответствие със съществуващите правила.
  • Когато работодателите отговарят за настаняването на сезонните работници, те трябва да гарантират, че социалното дистанциране и всички други правила за здраве и хигиена се прилагат в съответствие с националните стандарти.
  • Работодателите трябва да гарантират, че заплатите на сезонните работници са в съответствие с приложимите колективни договори или националното законодателство.
  • Работодателите трябва да гарантират, че сезонните работници са регистрирани и осигурени в съответствие с местното законодателство за социална защита и колективните трудови договори.
  • Ако има съмнение, че някой от служителите проявява симптоми на COVID-19, незабавно трябва да се свърже с компетентните медицински органи.

Тази декларация е сериозна стъпка за противопоставяне на тежките и неприемлви условия на труд и живот, на които често пъти са изложени земеделските сезонни работници. Тя е и ясно послание от страна на социалните партньори към Европейската комисия да се приложат конкретни и обвързващи мерки за по-нататъшна защита на сезонните работници – както от ЕС, така и от трети страни.

Пълният текст на декларацията може да видите ТУК.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА