ООН: Климатът се мени и това ще засегне обществата най-вече чрез водата

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Климатът се мени и това ще засегне обществата най-вече чрез водата. Това е основният извод от Докладът на ООН за световното развитие на водите, озаглавен „Вода и изменение на климата“. Промените в климата ще повлияят на наличността, качеството и количеството на водата за основни човешки нужди, застрашавайки ефективното упражняване на правата на човека за достъп до вода и санитарни условия за потенциално милиарди хора.

Промяната на водния цикъл също ще създаде рискове за производството на енергия, продоволствената сигурност, здравето на хората, икономическото развитие и намаляването на бедността, като по този начин сериозно застрашава постигането на целите за устойчиво развитие.

Докладът на ООН за световното развитие на водите през 2020 г. се фокусира върху предизвикателствата, възможностите и потенциалните реакции на изменението на климата по отношение на адаптирането, смекчаването и подобрената устойчивост, които могат да бъдат решени чрез подобряване на управлението на водите.

Комбинирането на адаптирането и смекчаването на климатичните промени чрез водата е печелившо предложение, подобряващо предоставянето на услуги за водоснабдяване и канализация и борба както с причините, така и от въздействието на изменението на климата, включително намаляване на риска от бедствия.

Докладът на ООН цели да помогне на водната общност да се справи с предизвикателствата на изменението на климата и да информира общността за възможностите, които подобреното управление на водите предлага по отношение на адаптация и смекчаване.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА