Модулът за контрол произхода на БГ сурово мляко започва работа през юни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

За първи път БАБХ ще има лаборатория, която хваща сухото мляко в суровината

Специален контрол ще е необходимо да се осъществява върху произхода на суровото мляко във връзка с посоченото в ПМС № 70(за търговските вериги) изискване млечните продукти, продавани в търговските вериги да бъдат произведени от българско сурово мляко. Очаква се модул Мляко, който е разработен вече от Българска агенция по безопасност на храните да стане активен в началото на юни. Това стана ясно вчера по време на Консултативния съвет по животновъдство.

“За да е ефективен един контрол, той трябва да е ясен и лесно изпълним”, каза д-р Любомир Кулински от БАБХ, който е участвал в съвета. На запитване на животновъди за отчитане на дяла сухо мляко в готов продукт, експертът отговаря, че дори в Европа не може да се намерим акредитирана лаборатория, която да изследва процент сухо мляко в готов млечен продукт. Българската агенция по безопасност на храните в рамките на два месеца ще бъде оборудвана и готова да доказва наличие на сухо мляко в млечен продукт. Това са нашите лабораторни, експертни и финансови възможности към момента, категоричен е експертът.

Модулът “Мляко” дава една много добра основа за проследяемост на цялата млечна верига, става ясно от думите му. Този контрол ще се осъществява на принципа на извадка на определена партида, която ще бъде проследена от кравефермата до регала на търговската верига. Всичко, което вложено в нея, транспортни средства, самоконтрол в млекопреработвателното предприятие, входящи дневници, технологични карти и така нататък. Двете приложения в модула, в случай че са попълнени коректно от производителите, ще си свършат работата и в голяма степен ще гарантират, че това, което го има на етикета е това, което всъщност е произведено.

“За първи път по този начин предлагаме система за установяване съдържанието на сурово мляко”, коментирала и министър Танева. В момента поради липсата на акредитирана лаборатория, това което е написано за млечното съдържание е пожелателно.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА