Датските птицевъди изоставят бързорастящите бройлери

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Една от основните причини големия производител да изостави отглеждането на такава кокошки е решението на голяма търговска верига да откаже продажбата на определени породи птици

Най-големият производител на птици в Дания Danpo заяви, че ще спре да използва породата бройлери, която се развива и пораства бързо- Ross 308, в замяна на породата Ranger Gold, която е с дълъг период на растеж и се развива постепенно. Компанията е взела това решение с цел да подобри условията на хуманно отношение към животните.

Danpo произвежда близо 50 милиона птици годишно и се гордее със 100-процентово производство от излюпването на птици до попадането им във витрините на магазините. Компанията твърди, че ще спре да отглежда породата Ross 308 до края на 2021 г.

Danpo е един от най-големите доставчици на пилешко месо в търговската верига Lidl, чиято магазинна мрежа от близо 9000 магазина е разположена в над 20 държави по света. Тази година обаче  група супермаркети решиха да се откажат от продажбата на определени породи месо от птиче месо. Това е основната причина, поради която Danpo се разделя с бройлерите  Ross 308.

Търговците на дребно в Холандия започват да преминават към бавнорастящи породи още през 2014 г. и сега около 40% от птиците, които се продават в супермаркетите в страната, са кокошки, чийто период на растеж е по-дълъг от този на конвенционалните бройлери.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА