Обнародваха постановлението за достъп на регионални храни до хипермаркетите

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

В Държавен вестник беше обнародвано постановлението, касаещо новите правила за търговските вериги. В търговските обекти които разполагат с обекти в повече от три административни области на територията на страната, задължително се обособяват места, в които се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца. Местата за продажба трябва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

Също така ще могат да се предлагат и други хранителни продукти, произведени от регионални производители.

За регионални производители се считат такива, които осъществяват дейността си на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна граничеща с нея административна област. Те също така трябва да са регистрирани съгласно чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, или да притежават обект за производство, регистриран от Закона за храните.

За административни области София-град и София област за съседни се считат областите, граничещи със София област, както и област Пловдив.

Хранителните продукти трябва да се закупуват директно от регионалните производители, като от тях не се изискват никакви плащания във връзка с предлагането на продуктите за продажба.

Заплащането пък се извършва до 14 дни от предаването им от регионалните производители на търговеца.

В постановлението е записано още, че в търговските обекти задължително се предлагат мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко в предприятия от група12, секцияIX от Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход на Българската агенция по безопасност на храните.

Количествата от мляко и млечни продукти, произведени от регионални производители и изцяло от българско сурово мляко, които се предлагат в търговския обект, общо не могат да бъдат по-малко от 90 на сто от целия асортимент от мляко и млечни продукти, предлагани в обекта.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама