Обрат: Германия пуска 80 хил. сезонни работници

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Сезонните земеделски работници ще могат да влизат в Германия. Страната вдигна забраната за пътуване до там, обявявайки, че стопанствата могат да доведат 80 000 души, съобщава Financial times . Този ход отбелязва бърз обрат на германското правителство, което наложи пълна забрана на сезонните работници едва миналата седмица като част от реакцията на Берлин срещу коронавирусната пандемия.

Стъпката подчертава нарастващата загриженост в цяла Европа, че настоящите мерки за блокиране ще окажат пагубно въздействие върху селскостопанския сектор и могат да оставят огромни количества продукция да изгният в полето. „Това е добра новина за нашите фермери. Реколтата не чака, нито сеитбата ”, казва немският земеделски министър Юлия Кьокнер. Вътрешният министър Хорст Зеехофер от своя страна коментира: „Държавата и икономиката трябва да вървят въпреки пандемията. Днес успяхме да намерим път, който ни позволява да осигурим реколтата, като същевременно защитаваме здравето на населението.“

Съгласно новия план, германските ферми ще могат да наемат общо 80 000 работници през месеците април и май. Освен това правителството призовава да бъдат назначени още 20 000 работници от редиците на безработните, студентите, лицата, търсещи убежище, и тези без работа.

Берлин изчислява, че фермерите се нуждаят от поне 100 000 допълнителни хора, за да работят на полето през следващите месеци. Сезонните работници от чужбина ще влязат в Германия със самолет, за да избегнат продължителни автобусни пътувания и трябва да бъдат държани отделно от домашната работна сила поне две седмици след пристигането. Всички нови пристигащи ще трябва да се подложат на здравна проверка.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА