Производителите на пипер у нас гледат с оптимизъм за решаване на острия проблем с недостига на работна ръка в земеделието. „Имам надежда, че поне част от българите, които сега се прибират от чужбина, ще решат да останат“, посочи Георги Василев от асоциация „БГ Пипер“. „Ако им се предложат по-добри условия, може да останат, след като свърши кризата с коронавируса“, изрази надежда браншовикът.
Основните проблеми в сектора сега са липсата на работна ръка и невъзможността производителите да разширят площите с пипер в страната. Поради това се очертава от края на март до началото на април стопаните да засеят с 10-12% по-малко площи в сравнение с предходната година, каза Георги Василев.
“По-голямата част от нашите производители са подсигурили предварително необходимите семена за сеитбата и не се очаква да имат проблеми с блокадите по пътищата заради коронавируса”, посочи Георги Василев. „Още в събота сутринта изпратихме на нашите хора образец на декларацията, която трябва да се попълни за свободно придвижване във връзка с коронавируса. Ние сме работодателска организация с над 10 000 фирми и предоставяме бързо надеждна информация.“, обясни той.
Към момента зеленчукопроизовдителите се притесняват за това, че ако се провали летният туристически сезон, няма да могат да продадат продукцията си. Според Георги Василев обаче преработвателните предприятия у нас имат в пъти по-голям капацитет за преработка, отколкото се използва на практика.
За съжаление над 80% от кайсиите няма да ги има тази година, посочи Георги Василев, който изнася плодовете за чужбина, но тази година такъв износ няма да се осъществи. „Колеги от Сърбия ми показват големи масиви с кайсии, изглежда те нямат проблеми.“