Производители искат ясен план за работа във фермите при извънредно положение

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Продоволствената сигурност под заплаха, ако се срине работата в животновъдните стопанства

Извънредното положение е правилно решение за справяне с коронавирусът, но тази ситуация създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Указанията на кризисния щаб предвиждат в случай, че има заболели хора, под карантина да останат и всички, контактни с него. “Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните, категоричен е Иван Ангелов, собственик на най-голямата фирма у нас за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки.  Той е убеден, че трябва да се помисли за стопанствата, които са с непрекъснат цикъл на работа. Неговите птици са разположени в три различни обекта, а работата на хората е свързана не само с храненето им, но и със събирането на яйцата и подготовката на продукцията за експорт  Освен това има фуражна фабрика, в която  трябва да произведе храна за стопанството.

Има опасност от екологична катастрофа

Необходимо е Правителството да има план за обектите, които са с непрекъснат цикъл на работа и да се предвидят мерки за действие, защото производителите няма да могат сами да се справят с подобна ситуация. Ако се наложи работниците да излязат в карантина ще стане екологична катастрофа, убедени са от бранша. Животните може да измрат, страшно изглеждат нещата в люпилни или там където има свине-майки. Проблем може да има и в кравефермите и респективно в преработвателните предприятия. Подобна ситуация от финансова гледна точка ще доведе собствениците до фалит, а “събуждането” на фермите след това ще бъде невъзможно.

За да се предотврати подобна ситуация може да се почерпи опит от Италия, където в момента фармацевтичните предприятия и животновъдните обекти са с особен статут и протекции, въпреки извънредното положение. Тези предприятия трябва да останат в 24-часов режим на работа, за да се подава готовата им продукция към пазара. Предприятията, свързани с хранителната индустрия са изключително важни, за да не се разклати продоволствената сигурност. В тази ситуация кризисният щаб трябва да има яснота и по този въпрос, убеден е производителят. Ако нещата се развият толкова апокалиптично, трябва да се обмисли на централно ниво план, който с който да бъдат запознати работниците, които ще останат на трудовите си постове,  защото индивидуално мениджърите трудно могат да ги принудят да стоят затворени. Трябва да има план в детайли, как да затвориш една птицеферма или свинеферма Това не е както да затвориш барче, магазин или мол. 

В условията на криза преди Девети септември 1944 г. е имало Закон за защита на държавата, който уреждал всички тези проблеми. Независимо дали се подготви временен закон или други задължителни правила и наредби, хората трябва да са наясно, че трябва да останат на работните си места.

Мерят температурата на входа на свинефермите, всеки ден душ преди среща с прасетата

Свиневъдите също се притесняват от проблемите, които вълнуват цялото общество, но те няма как да спрат производствения процес, тъй като той изисква непрекъснато присъствие на хора, които да обслужват животните. Това коментира за АГРОЗОНА.  д-р Румен Караманов. В свинекомплексът, който той ръководи се вземат сериозни превантивни мерки да не се допуснат до производствените халета болни хора, като се отчита и фактът, че вирусът може да бъде възприемчив и за самите животни.

Още на входа на фермата се проверява температурата на на работниците, така както се прави в момента по летищата и границите на страната.  Освен това има отдавна се прави превенция и за други вирусни и бактериални заболявания.  Хората преминават през няколко филтъра, единият от които задължително е мокър филтър. На практика това означава, че преди да влязат при животните, свиневъдите задължително се къпят.  Ползват се и подходящи дезинфекционни средства, като е особено важно да се приложи подходящия препарат в подходящия сезон на годината, каза още д-р Караманов, който ръководи един от най-големите свинекомплекси на Балканите.

Най-лошият сценарий по отношение на работната ръка е, ако се разболее работник, защото заедно с него в карантина ще останат по домовете си и всички негови колеги, с които е контактувал. “Правим всичко възможно, за да не допуснем болен човек вътре в производството. Той няма да влезе в предприятието стига да можем да го уловим на време.”, категоричен е експертът.  “Постоянно водим разяснителна кампания на работниците Как трябва да се държат, какво поведение трябва да имат, да избягват излишни срещи с други хора Това е в тяхна полза”, каза още той.

В момента няма никакви проблеми свързани с транспортирането на животните, там нещата се контролират много силно по отношение на африканската чума по свинете и не се допуска превозно средство, което не е добре дезинфекцирано, уточни още д-р Караманов.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама