Браншът: Вносни работници ще късат родните малини

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Работната ръка е основен проблем в целия сектор на производството на плодове и зеленчуци. Недостигът на сила се усеща най-осезаемо по време на беритбения сезон, споделя Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я). Ягодопроизводителите се нуждаят от 4-5 човека на декар, за да могат да приберат продукцията си през пролетта и лятото. За площ от 50 дка, която е сравнително средна по големина, са необходими около 250 човека. „В тази насока искаме да поработим заедно с Министерство на труда и социалната политика, защото може би това е за другите браншове в земеделието, но сегашното разрешение за внос на работници от чужбина е до 20% от съществуващия персонал към момента на фирмата, която кандидатства. Ние трябва да сме едно изключение, тъй като ние целогодишно поддържаме малък брой хора, а в сезона са ни необходими 10 до 20 пъти повече, отколкото са ни постоянно заетите“, коментира Божидар Петков. Според него при малино- и ягодопроизводителите трябва да се взема като база сезонната заетост.

От БАМ-Я предлагат да се създаде програма от държавни помощи с цел да се насърчи трудовата миграция в страната. „Идеята е от райони в Северозападна България или Родопите, където има свободни хора и малък поминък и емигрират в чужбина да мигрират по време на сезона в района на Попово и Лозница, за да берат ягоди и малини, в Дунавския регион да берат праскови и кайсии и есента да се върнат в Самоковския район да събират картофи. За тази цел е нужно да се създадат условия за тези работници, като бъдем подпомогнати в изграждането на работнически кампуси за хората, осигурявайки добри условия за труд и пребиваване“, съобщи още председателят на БАМ-Я.

В момента на един работник за прибиране на реколтата от ягоди и малини се плащат по 1,20-1,30 лв. на килограм, каза още Божидар Петков, като в чужбина цената на килограм е почти същата, но там голяма част от работниците плащат за пребиваването си в кампусите.

От БАМ-Я смятат, че мотивирани хора за прибиране на реколтата в страната освен от различни региони на България могат да бъдат привлечени и от Украйна и Молдова.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА