Медът- неостаряващото лекарство

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Макар да знаем, че медът е вкусен естествен подсладител, той е и едно от най-старите известни лекарствени вещества. Със зимните месеци идват хрема, драскащо гърло и главоболие. Може би не лек за всичко, но медът може да се използва за облекчаване и предотвратяване на много от нашите малки – а понякога и големи – болки и болести.

Алтернативен сироп за кашлица

Има много лекарства, направени с мед, за да се облекчат болките в гърлото, особено за деца. Много популярно средство е комбинацията на меда с друга здравословна съставка: лимон! Поставянето на няколко резена лимон в чаша с вода и мед не само помага при зачервено гърло, но и при други симптоми на обикновената настинка. Самият мед се счита за добро потискащо средство за кашлица, показва проучване, публикувано на “Jama Pediatrics”. В проучването родителите са предпочели мед за симптоматично облекчаване на кашлицата на децата през нощта и затрудненото им заспиване, което е причинено от инфекции на горните дихателни пътища.

Зъбобол

Карамфилът е известен с „изтръпващото“ си свойство, така че дъвченето му, когато получите зъбобол, има смисъл. Но добавянето на мед в сместа води до предотвратяване на инфекции, които биха могли да влошат болките в зъба. Традиционната рецепта препоръчва да добавите няколко зрънца карамфил към няколко супени лъжици мед и да ги оставите да “почиват“ в него преди да ги сдъвчете.

Понижава нивата на холестерола

Медът няма холестерол и с витамините и микроелементите, който се съдържат в него, той понижава нивата на „лошия” холестерол в кръвта. Няколко изследвания сочат, че така нареченият „лош“ LDL холестерол може да бъде намален с между  6-11% само с консумацията на мед.

Помага ви да заспите и да спите

Причината, поради която хората понякога се събуждат посред нощ, може да е липсата на гликоген в мозъка,а бъбреците  отделят адреналин и кортизол, които ви карат да се събуждате, сочат проучвания. Тъй като медът съдържа гликоген, той трябва да се консумира преди сън, като понижава адреналина и ви помага да заспите.

Рани

Още в древен Египет медът се е използвал, за да запечата рани и да им помогне да заздравеят по-бързо. Заради антимикробните си свойства раната няма как да се замърси. Това твърдение се подкрепя от няколко проучвания, изследващи алтернативната медицина. Някои учени дори твърдят, че той помага да се лекува екстремната екзема и елиминира сухите петна, инициирайки нов растеж на кожата. Най-добрият начин да помогнете при екзема е да смесите мед с равни части смляна канела и да го приложите върху засегнатите места, споделят учените.

Въпреки че медът има дори повече ползи от изброените тук, трябва да се отбележи, че може да бъде е опасен за деца под 1-годишна възраст. По никакъв начин прилагането на мед не е заместител на квалифицирано медицинско мнение. Винаги се консултирайте със специалист за повече информация.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА