Бивш футболист прави хляб с нисък гликемичен индекс

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Мирослав Илиев: Нашият занаят носи само ползи за човека

Мелничарството носи препитание на бившия професионален футболист Мирослав Илиев от град Роман. Мирослав прави хляб с дълга ферментация, при която се създава нисък гликемичен индекс в алкална среда. Разработва различни рецепти поради факта, че самият той е диабетик.

Мелница с история

Неговите пра-прадядовци някога имали стара мелница, построена през 1923 г. в Долни Дъбник, Плевенско. Когато върнали мелницата на наследниците, Мирослав започнал да работи в нея и вече го прави 20 години.

Разбира се, благоустроил мелницата и днес тя работи с капацитет 500-600 тона годишно. Зърното доставят от производители в околността, после продават смляната продукция от различни видове брашна – типово, пълнозърнесто, ръжено, лимец, смесени. Правят брашно по два начина: по старата технология, научена от своите деди, и по съвсем съвременна технология.

Вкусен хляб с шоколад

Семейството на Мирослав е ангажирано с мелничарската дейност. Съпругата му Калина е майстор технолог-хлебар. Имат 16-годишна дъщеря, която помага в магазина, където предлагат продукцията си в столицата. Техни продукти може да се намерят също на фермерския пазар, който се провежда всеки месец зад храм-паметник „Александър Невски“ в София. „Правим много видове хляб от бяло типово брашно, чиста ръж, с чушка, маслина, хляб с бира или с шоколад в зависимост от търсенето“, разказва Мирослав. „Предлагаме и сладкарски изделия като популяризиране на спомагателни продукти, за да привлечем повече клиенти, да популяризираме този вид хляб, с тази технология, която е много рядка у нас.“

Кисела боза за диабетици

„Опитваме се да правим нещо занаятчийско, да възродим един продукт, създаден в миналото, който носи само ползи за здравето на човешкия организъм“, признава Мирослав. Понякога на сергията му се появява боза, негово производство. Тя е с ръжено брашно, питейна вода, подходяща е за диабетици. Освен това е леко ферментирала, както е била някога, със срок на годност няколко дни.

Най-новата рецепта на Мирослав е шоколадов хляб с квас. Съдържа натурално пшенично ръжено брашно, типово брашно, квас, морска сол, натурален белгийски шоколад, натурално какао, лешници, стафиди и мед. „Този хляб е с 24-часова ферментация. Нов продукт е, видях тази френска рецепта, това не е сладък хляб, но е сладникав. Хората не го познават, но който го опита, веднага го харесва“, обяснява Мирослав.

За един от най-продаваните си продукти той разказва още: „Правя бирено хлебче, което също е много хубаво. Приготвя се с тъмна бира, мед и вода. Стана дори масов хляб, много го предпочитат. И продължавам да търся нови рецепти за различни видове хляб.“

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама