Холандски фермерски кооператив с предложение за създаване на национален екофонд за 2,9 млрд. евро

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

 

Холандският фермерски колектив Landbouw Collectief излезе с предложение за компромис между стремежа да се отговори на високите екологични изисквания, от една страна, и целта да се поддържа конкурентоспособността на селското стопанство в страната. Общо 13 фермерски съюза са подписали плана, който е изпратен до Министерство на земеделието в страната.

За да бъде реализиран планът през следващите 5 години, ще бъде създаден фонд от 2,9 млрд. евро. Фермерите предлагат той да бъде финансиран с обществени средства извън държавния бюджет за земеделие.

Фермерите искат бюджет от 500 млн. евро за мерки свързани с изпълнението на изискванията за съдържание на азот в почвата и за подкрепа на мерки в млечното животновъдство, както и за намаляване на съдържанието на белтъчини във фуражите, за разреждане на течната тор с вода.

Фермерите предлагат също така да бъдат заделени 2,4 млрд. евро за възстановяване на намалялото поголовие на свине, телета и пилета в страната до 2024 г. Те настояват също министерство на земеделието да стимулира развитието на кръговата икономика.

Министърът на земеделието и природата в столицата Хага Карола Шутен определи предложенията на Landbouw Collectief като „сериозни“. „Въпреки това не мога да кажа точно, че всички идеи могат да бъдат приети – така не работи една демокрация.“, обясни тя. Според института Louis Bolk, който съветва земеделското министерство, основателни в плана за намаляване на азот са най-вече краткосрочните мерки.

В дългосрочен план обаче предложенията не са приемливи по същество, според Карола Шутен. Сред тях са например големи инвестиции в нова техника, които не са оправдани и съществува вероятност да не доведат до желаните цели. Сред неправилните предположения в плана е също така твърдението, че цените на селскостопанските продукти в международен мащаб ще се повишат, а това може съществено да обърка плановете на фермерите.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА