Избухването на африканската чума по свинете (ASF), която уби милиони домашни животни в Китай, продължава да води до глобално увеличение на цените на свинско и бекон. Спрямо миналата година цените на свинското месо в Европа вече са се увеличили с 31%, докато самите прасета са поскъпнали с 56%. Сега експертите прогнозират още по-рязък скок на цените, съобщава Forbes.
Според ООН през последните години потребителите започнаха да ядат повече свинско месо. Това се дължи на минали огнища на птичи грип и болест на лудите крави, съобщи агенцията.
„Цените на свинското месо растат навсякъде. Китай е пазарът, на който трябва да се обърне внимание”, казва анализаторът на Rabobank Джъстин Шеррард. Според него цените на свинското месо ще останат високи поне три месеца, до 25 януари – на този ден ще дойде китайската Нова година според лунния календар. Празникът се счита за пик на потреблението намесо в Китай, Виетнам и други страни, където се празнува. Дотогава търговците на дребно няма да имат друг избор, освен да прехвърлят част от допълнителните разходи на клиентите, каза Шерард.
Тим Фулдс, ръководител на научните изследвания в Euromonitor International в Австралия, Нова Гвинея, Нова Зеландия и Тихоокеанските острови, отбеляза, че вирусът е повлиял значително на производството на свинско месо в Югоизточна Азия.
Според доклад на Министерството на земеделието на САЩ до края на следващата година популацията на свине в Китай ще спадне до 275 милиона, което е с 40% по-малко, отколкото в началото на 2018 г., тоест преди избухването на АЧС. Имайки това предвид, глобалното производство на свинско ще намалее с 10%.