Мелничарстрото носи препитание на бившия професионален футболист Мирослав Илиев от град Роман. Мирослав прави хляб с дълга ферментация, при която се създава нисък гликемичен индекс в алкална среда. Разработва различни рецепти поради факта, че самият той е диабетик.
Мелница с история
Неговите пра-прадядовци някога имали стара мелница, построена през 1923 г. в село Долни Дъбник, Плевенско. Когато върнали мелницата на наследниците, Мирослав започнал да работи в нея и вече го прави от 20 години.
Разбира се, благоустроил мелницата и днес тя работи с капацитет 500-600 тона годишно. Зърното доставят от производители в околността, после продават смляната продукция от различни видове брашна – типово, пълнозърнесто, ръжено, лимец, смесени. Правят брашно по два начина: по старата технология научена от своите деди и по съвсем съвременна технология.
Вкусен хляб с шоколад
Семейството на Мирослав е ангажирано с мелничарската дейност. Съпругата му Калина е майстор технолог-хлебар. Имат 16-годишна дъщеря, която помага в магазина, където предлагат продукцията си в столицата. Предлагат продуктите си също на фермерския пазар, който се провежда всеки месец зад храм-паметник „Александър Невски“ в София. „Правим много видове хляб от бяло типово брашно, чиста ръж, с чушка, маслина, хляб с бира или с шоколад в зависимост от търсенето.“, разказва Мирослав, „Предлагаме и сладкарски изделия като популяризиране на спомагателни продукти, за да привлечем повече клиенти, да популяризираме този вид хляб, с тази технология, която е много рядка у нас.“
Кисела боза за диабетици
„Опитваме се да правим нещо занаятчийско, да възродим един продукт, създаден в миналото, който носи само ползи за здравето на човешкия организъм.“, признава Мирослав. Понякога на сергията му се появява боза, негово производство. Тя е с ръжено брашно, питейна вода, подходяща е за диабетици. Освен това е леко ферментирала, както е била някога, със срок на годност няколко дни.
Най-новата рецепта на Мирослав е шоколадов хляб с квас. Съдържа натурално пшенично ръжено брашно, типово брашно, квас, морска сол, натурален белгийски шоколад, натурално какао, лешници, стафиди и мед. „Този хляб е с 24 часова ферментация. Нов продукт е, видях тази френска рецепта, това не е сладък хляб, но е сладникав. Харесват не го познават, но който го опита, веднага го харесва.“, обяснява Мирослав.
За един от най-продаваните си продукти разказва: „Правя бирено хлебче, което също е много хубаво. Приготвя се с тъмна бира, мед и вода. Стана дори масов хляб, много го предпочитат. И продължавам да търся нови рецепти за различни видове хляб.“
Днес е Международният ден на хляба
Днес е професионалният празник на хлебарите. Екипът на “Агрозона” поздравява всички хлебопроизводители и им желае плодотворна работа.
В Стражица се проведе фестивалът „Житената питка“ под мотото „Никой не е по-голям от хляба“. Фестивалната програма включваше тържествен водосвет, разчупване на житена питка, конкурс за възстановка на народен обичай и кулинарен конкурс.
Събитието се организира от Община Стражица и Народно читалище „Развитие 1895”.