Копа-Коджека: Не виждаме полза от Меркосур

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Лилия Александрова, кореспондент на „Агрозона“ в Хелзинки

“Не виждаме ползата за селските стопани от сключването на търговската сделка между Европейския съюз и страните от Меркосур.”, това каза пред „Агрозона“ в Хелзинки Пека Песонен, президент на федерацията на европейските фермери Копа-Коджека.

„Ние имаме сериозни притеснения относно това споразумение. Не заради самата идея за търговията, но защо трябва да внасяме продукти, които не искаме?!“, посочи Песонен. „Ако Европейската комисия ще насърчава устойчивото производство на храни с европейска добавена стойност, нека да се придържаме към този план. С това споразумение обаче ние се ангажираме да внасяме продукти произведени по стандарти, с които нашите производители ще трябва да се конкурират.“

„Европейският съюз задължава фермерите да произвеждат селскостопанска продукция по най-високи стандарти, докато за фермерите от трети страни няма толкова много изисквания. Тази разлика става все по-голяма. Ние не виждаме полза от този подход. Според нас не бива да внасяме храни, произведени по стандарти, които не искаме да прилагаме в Европа.“, каза още той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА