Гимназия купува компютри с приходи от трюфели

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

От тази учебна година възпитаници на Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново ще могат да се включат в добива на трюфели, след като преди няколко месеца бе открита ферма за ценните гъби.

Първоначалното откритие става случайно. Всичко започва преди три месеца, в края на миналата учебна година. Тогава друго училище е поместено в сградата на гимназията. „Спортистите от другото училище намират три гъби, и ги продават за 350 лв.“, разказва пред Нова телевизия директорът на гимназията Нели Николова, „Всъщност, аз не съм знаела за това нещо. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина дворът е пълен с трюфели – черни и бели. Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашият двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет…”

Министерство на образованието е информирано за случая, тъй като мълвата за пълния двор със скъпи гъби се разнася мълниеносно. „И тук започнаха да се появяват хора с каруци, най-различни идваха с лопати и започнаха да дълбаят в двора. И това ни накара ние да помислим, как да си защитим територията.”, обяснява директорът на учебното заведение. След като министерството одобрява проекта на училищната администрация, дворът е почистен и заграден, охранява се постоянно.

А за опазването на ценните гъби се грижи кучето Рекс. Той скоро ще си има компания в двора училището. „Вече имаме и двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученика ще развеждат другото куче за трюфелите.”, разказва директор Нели Николова.

Средствата от продажбата на ценните гъби ще се вложат в училищната база. „Учениците ще търсят скъпите гъби и с образователна цел.“, казва директорът, „И с финансова, разбира се. Тук сме направили пейки, на които учениците да седнат и да пакетират гъбите заедно с учителите.”, коментира тя.

Кампанията по вадене на трюфели започва през ноември. Все пак ще има отговорен учител за екоклубовете, който е запознат с трюфелите. Така с добра реколта тази година гимназията смята да закупи нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА