В китайския град Нанинг се върнаха към нормирането на продажбите на хранителни продукти и контрол на цените, за да се оптимизира пазарът на свинско месо. Не е тайна, че броят на животните драстично намалява поради АЧС, а цените се повишиха до рекордни нива.
Според изявление, публикувано на уебсайта на местната организация за планиране, продавачите на 10-те основни пазара в Нанинг, столицата на южния регион Гуанси, най-скъпите свински ребра не трябва да се продават над 32,2 юана (4,5 долара) за половин килограм и всеки клиент има право да купува само 1 кг свинско месо, съобщава местният административен вестник Nanning Evening News. Мерките са насочени към контрол на нарастващите цени до възстановяването на производството на свинско месо в Китай.
Тази стъпка показва само един от отрицателните ефекти на африканската чума по свинете в Китай. Предвид слабостта на китайците към свинско месо, недостигът на любимите храни за китайските граждани е разочароващ в очакване на честването на 70-годишнината на Народна република през октомври. „Свинското месо е незаменим продукт на масата, а високата цена на свинско месо повлия сериозно на ежедневието“, пише Nanning Evening News.
За мнозина въвеждането на ограничения е повод да си припомнят трудните времена за страната, когато всичко в страната беше ограничено и се продаваше с купони. .