Кравето мляко поскъпва заради намаление в производството

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Изкупните цени на кравето мляко в страната ще започнат да се покачват постепенно от края на лятото. Тенденцията е свързана с очакваното постепенно намаление на производството в следващите месеци на годината. Изкупната цена за първите 6 месеца е с около 3% над същата за миналата година. В следващите месеци се очаква това надвишение да се стопи, според експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

 

По предварителни данни на МЗХГ за първото шестмесечие в страната е изкупено с 1,2% (4 хил. т) по-малко краве мляко в сравнение със същия период на предходната година, което се дължи на продължаващото намаление на производството.

 

Намалението на изкупеното мляко води до свиване производството на някои продукти. Най-много е намаляло производството на масло с 8% и сирената от краве мляко с 4%. При сирената с добавена растителна мазнина има ръст от 6%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА