WH Group: Печалбата от продажба на свинско месо падна с 16,9%

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Най-големият производител на свинско месо в света, хонконгската компания WH Group, отчете 16,9% по-малко печалба поради високите цени на месото на фона на АЧС, предаде Reuters. В Европа високите цени на свинско месо също намалиха печалбите, докато в Съединените щати пък има увеличение.

През първата половина на 2019 г. нетната печалба на WH Group възлиза на 463 милиона долара спрямо 557 милиона долара за същия период на миналата година. Оперативната печалба се понижaва с 11,8% до 765 милиона долара, тъй като високите цени водят до по-високи разходи за реклама.

През август 2018 г. в Китай бе регистриран първият случай на инфекция с африканска чума по свинете. Година по-късно епидемията нараства и се разпространява във всички провинции в страната. През юни 2019 г. броят на свинете в Китай намалява с 25,8%, а броят на свине майки според официалните данни – с 26,7% в сравнение с данните от юни за 2018 г. Независимите експерти смятат официалните данни за грешни: всъщност броят на свинете е почти наполовина.

„Очакваме, че поради АЧС цените на свинското месо да продължат да нарастват на фона на нарастващия недостиг на пазара. Ще продължим да търпим загуби “, посочват от WH Group.

От средата на юни цените на свинското се повишиха. През юни, спрямо април април в гъсто населената провинция в Южен Китай –  Гуангдонг, стойонстта се е удвоила и достига 3,96 долара за килограм.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА