94 диви свине отстреляни в ЮЗДП от началото на август

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

94 диви свине са отстреляни от началато на август при индивидуален лов от ловните сдружения и горските служители на Югозападното държавно предприятие. 87 капана за улов на диви свине има във всички ловностопански райони на територията на ЮЗДП. В тях до момента са уловени 25 животни. Капаните, заедно с интензивния отстрел, са част от мерките за неколкократно намаляване популацията на дивите свине срещу разпространението на Африканската чума, уточняват от ЮЗДП. Практиката на други европейски страни, засегнати от болестта, показва, че редуцирането на запаса под 0,3 броя на 100 хектара ограничава контактите между животните, което снижава възможностите за заразяване както на дивите, така и на питомните свине.

В района на предприятието вече са определени местата за загробване на заразени диви свине. Над 80 служители от териториалните поделения на ЮЗДП са обучени за взимане на проби за изследване за трихинелоза и АЧС при спазване на правилата за биосигурност. Горските стопанства разпространиха сред ловната общност и стопаните на домашни прасета 50 000 информационни дипляни за превенция срещу болестта, изработени от ЮЗДП. Продължава изграждането на нови касетъчни капани за улов на диви свине, които са предназначени за държавните ловностопански райони, както и за двата национални парка – Пирин и Рила.

На интернет страницата на ЮЗДП – www.uzdp.bg е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и граждани могат да подават сигнали при съмнение за АЧС.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА