Торенето има много важно значение за овошките – от хранителните вещества в почвата зависи растежът на дърветата, устойчивостта им на капризите на времето, добивът.
Азотът влияе най-силно върху растежните и репродуктивните способности. Костилковите са с 50% по-взискателни към азотното хранене от семковите.
Недостигът на фосфор пък забавя растежа на леторастите и корените. Растението остава слабо разклонено. Фосфорните торове оказват благотворно влияние върху броя на плодните пъпки и вкуса на плодовете, усилват растежа и съкращават вегетационния период.
Калият засилва студоустойчивостта и добива, съхраняемостта на плодовете. Най-често от калиев недостиг страдат костилковите видове. Излишъкът на калий може да предизвика недостиг на калций и поява на горчиви подкожни петна при ябълките.
Азотното торене, извършено късно и с големи дози, намалява съдържанието на калций в плодовете и също провокира това заболяване.
За да нямат плодовете горчиви ядки, трябва да се напръскат три пъти преди брането с разтвори на калциеви соли – 0,7% калциев хлорид или 1,0% калциев нитрат.