Ядките на кайсиите ще загорчат, ако липсва калций

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Торенето има много важно значение за овошките – от хранителните вещества в почвата зависи растежът на дърветата, устойчивостта им на капризите на времето, добивът.

Азотът влияе най-силно върху растежните и репродуктивните способности. Костилковите са с 50% по-взискателни към азотното хранене от семковите.

Недостигът на фосфор пък забавя растежа на леторастите и корените. Растението остава слабо разклонено. Фосфорните торове оказват благотворно влияние върху броя на плодните пъпки и вкуса на плодовете, усилват растежа и съкращават вегетационния период.

Калият засилва студоустойчивостта и добива, съхраняемостта на плодовете. Най-често от калиев недостиг страдат костилковите видове. Излишъкът на калий може да предизвика недостиг на калций и поява на горчиви подкожни петна при ябълките.

Азотното торене, извършено късно и с големи дози, намалява съдържанието на калций в плодовете и също провокира това заболяване.

За да нямат плодовете горчиви ядки, трябва да се напръскат три пъти преди брането с разтвори на калциеви соли – 0,7% калциев хлорид или 1,0% калциев нитрат.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама