80% от кайсиите са градобитни, цената им се срина

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Ароматните плодове заминават по 40 ст./кг за ракия

През тази година реколтата от кайсии е много богата, но 80% от плодовете са градобитни и няма къде да се реализират. Това съобщи за Агрозона Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз. В страната не са останали предприятия за сокове, които да изкупуват плодове, само малки количества се вземат от фабрика в Пловдивско. Винпромите и дестилериите за ракия също подхождат много скромно към плодовете, от които се прави не само ароматна кайсия, но и полезни компоти и сокове. Хладилните бази също не приемат все още кайсии, тъй като са заредени с череши и вишни. Най-близкото място, където може да се доставят кайсиите от силистренския край е Летница. Румънците, които обикновено изкупуваха по това време нашата продукция също пазаруват много малко, сподели Търпанова. Освен че са дребни плодовете, те и са от по-стари сортове, които не са предназначени за директна консумация и нямат търсения от сегашните купувачи търговски вид.

Все пак макар и малки количества кайсии се купуват от хората, които искат да си направят прословутата кайсиева ракия. И българи, и румънци вземали от грозноватичките плодове, за да си ги изварят на алкохол. Навъдили се и прекупвачи, които изкупуват от градините плодовете за кайсии и ги предлагат във вътрешността на страната.

40 стотинки вървят кайсиите за ракия, 80 стотинки са по-добрите пресни плодове и 1.20 – 1.30 е плодът за директна консумация.

Съсипаха ни и дъждовете, продължи още Търпанова.  Според нея решение за проблема е защитата от градушки, но не е оптимист за това, тъй като голяма част от овощните градини в региона попада в 15-километровата зона до границата с Румъния, където прелитането на самолети не е разрешено. Нова площадка пък може да осигурява защита до Сливо поле, сочат неофициалните информации.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама