Миди по бургаски, пресни сезонни плодове и зеленчуци, плодови оцети, пчелен мед, плодови млека и кефир, вина и много други продукти ще опитат днес жителите и гостите на Бургас. Това ще стане по време на биопазара, който ще бъде открит от заместник-министърът на земеделието Лозана Василева. Събитието ще се проведе от 11:30 часа на площад „ Тройката “ в града и е под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите.
Многообразните био продукти, които ще бъдат предложени са произведени у нас и подпомагани по Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Посетителите ще опитат ястията, подготвени от Ути Бъчваров, който ще представи своето кулинарно шоу.
Ден по-рано във Варна също имаше организиран биопазар. Повече от 20 родни биопроизводители представиха там продуктите си, по време на организирания от Министерство на земеделието, храните и горите пазар. Посетителите на изложението имаха възможност да дегустират и да си закупят органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Представените продукти бяха от доказани български производители, които са подкрепени от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г).
През 2008 г. броят на биологичните производители е бил едва 311, докато към 2018 г. техният брой е 6 600. “В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 “Биологично земеделие”, повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР”, съобщи при откриването Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХГ. Показател за сериозния интерес към развитието на българското био производство е факта, че за последните 10 години броят им се е увеличил 20 пъти.