Продажбите на замразени зеленчуци на пазара на ЕС се увеличават през 2017 г. с 20% в сравнение с предходната година и възлизат на 1,2 млрд. долара. Това сочат последните публикувани данни за този пазар.
Обемът на пазара в стойностно изражение нараства средно с 2,6% годишно от 2007 до 2017 г. и тенденцията остава относително стабилна с изключение на малки колебания. Най-високи темпове на растеж е имало през 2017 г., когато пазарът се е разширил с 20% на годишна база. Според анализаторите IndexBox, достигайки максимални стойности, пазарът ще продължи да расте в близко бъдеще.
За това съобщава интернет порталът FruitNews по материали на IndexBox.
Европейското производство на замразени зеленчуци и зеленчукови смеси през 2017 г. се е увеличило в сравнение с 2016 г. със 7.1% до 681 хил. тона. Освен това средно над 10 години темпът на растеж е на ниво от 4.2% на година.Износът през 2017 г. възлиза на 418 хил. тона, което е увеличение с 5.1% спрямо предходната година. В стойностно изражение обемът на експортните доставки възлиза на 755 млн. долара, като експертите очакват по-нататъшен ръст в обема на експортните доставки на този вид продукти.Белгия е най-големият износител на замразени зеленчуци в Европейския съюз, който ежегодно доставя 131 хил. тона продукти или 31% от общия европейски износ. Следват Холандия (68 хил. т), Германия (52 хил. т), Испания (47 хил. т), Португалия (30 хил. т), Франция (27 хил. т) и Италия (24 хил. т), които заедно изнасят още 59% от общото количество. В периода от 2007 до 2017 г. най-забележимите темпове на растеж на обемите на предлагане са наблюдавани в Белгия със средно 25.4% годишно увеличение. По стойност Белгия също се нарежда на първо място сред износителите, което представлява 31% от европейския износ – $ 237 млн. Германия е на второ място (15%; 114 млн. долара), а Холандия е третата (11%).