Цените на яйцата скачат заради курортистите по морето

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

През миналата седмица цената на яйцата се повиши с 12.5% според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тенденцията е характерна за тази част от годината и се дължи на активния сезон за почивки, тъй като ресторантьорите наблягат на яйчните гозби по това време. Това коментира за Агрозона проф. Димитър Белоречков, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. „В заведенията по курортите се предлагат по 4-5 вида яйца, това е най-евтиното блюдо край морето. Търсенето се увеличава в сезона и това продължава до началото на септември. След това има малък спад, а с началото на учебната година отново цените тръгват нагоре“, коментира експертът.

Друга причина за ценовата промяна е намалението на броя на кокошките по това време. То също е сезонно, започва след Великден, когато част от птиците се колят, за да се заселят халетата с нови.

Горещините обаче все още не оказват влияние, тъй като сградите са климатизирани и птиците не усещат промените навън.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама