Воинска и манастирска кухня, аристократични блюда и целебни храни ще бъдат представени следващите три дни по време на международния фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград – вкусът на Средновековието”. Съботния ден е посветен на ястията, характерни за средните векове.
Гостите на фестивала ще могат да опитат задушено говеждо, византийска леща със свинско и бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и още ястия по рецепти и технологии от XII-XIV век. Специално внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Медовината, характерна за славянските народи, както и бира по старовремешни рецепти ще може да се опита в съботния ден. .
За храната на българите през Средновековието специална презентация ще направи доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет. Повече от 30 години той изследва средновековната българска кухня. Под негово ръководство ще има и практически урок по кулинарна история, в който ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица, съобщават от община Велико Търново, която е сред организаторите на събитието.