Средновековни храни представят във Велико Търново

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Воинска и манастирска кухня, аристократични блюда и целебни храни ще бъдат представени следващите три дни по време на международния фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград – вкусът на Средновековието”.  Съботния ден е посветен на ястията, характерни за средните векове.

Гостите на фестивала ще могат да опитат задушено говеждо, византийска леща със свинско и бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и още ястия по рецепти и технологии от XII-XIV век. Специално внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Медовината, характерна за славянските народи, както и бира по старовремешни рецепти ще може да се опита в съботния ден. .

За храната на българите през Средновековието специална презентация ще направи доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет. Повече от 30 години той изследва средновековната българска кухня. Под негово ръководство ще има и практически урок по кулинарна история, в който ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица, съобщават от община Велико Търново, която е сред организаторите на събитието.

По време на средновековния фестивал на Царевец ще бъдат показани възстановки на различни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има атрактивна реконструкция на завръщането на славните средновековни войни от поход, бойни демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.
Фестивалната програма започва днес от 19.30ч с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама