ИАГ възобновява националната инвентаризация и планиране в горските територии

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

WWF ще бъде включен в работната група за наредбата на сечите

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) възобновява процеса на национална инвентаризация и планиране в горските територии. Като част от работата по партньорството за ограничаване на незаконния дърводобив, неправителствената организация WWF ще бъде включена в работната група за наредбата на сечите.

Представители на WWF България се срещнаха с изпълнителния директор на Агенция по горите (ИАГ) инж. Мирослав Маринов. Срещата беше посветена на доброто сътрудничество между агенцията и природозащитната организация в областта на опазването на горите и на общи бъдещи стъпки в тази област.

Участниците в срещата направиха равносметка на свършеното досега. Партньорите имат споразумение за сътрудничество от 2010 г. и успешно работят заедно за намаляване на незаконния дърводобив, устойчивото управление на горите, контрола върху провеждане на сечите, горската сертификация, експертни становища и сигнали, промени в горското законодателство.

През 2016 г. България защити близо 110 000 хектара вековни гори в мрежата Натура 2000. Защитата, за която положиха дългогодишни усилия лесовъди и природозащитници, включително и WWF, влезе в сила със заповед на министъра на земеделието и храните за определянето на тези гори за гори във фаза на старост. Освен емоционалната им стойност, като повод за гордост и източник на вдъхновение, старите, вековни гори имат най-голямо значение за опазване на водите, пречистване на въздуха и съхраняване на биологичното разнообразие.

В началото на 2019 г. приключи един от най-успешните проекти между агенцията и WWF – за опазване и възстановяване на крайречни гори. През 2014 г. WWF България, в партньорство с ИАГ и РДГ Русе и Пловдив, започна проект за възстановяване на естествени крайречни гори в две защитени зони по Натура 2000 около реките Дунав и Марица. В резултат, за по-малко от 5 години са възстановени 481 декара горски площи в двете защитени зони. Край река Марица в местностите „Мерич Орман“ и „Гущерова одая“ бяха засадени около 55 000 дръвчета от местни видове – черна топола, бяла върба, полски бряст, летен дъб, бяла и черна елша и полски ясен, а в защитена зона „Мартен-Ряхово“ край Русе бяха възстановени 98 декара гори от бяла върба и черна топола.

Агенцията и WWF набелязаха следващи стъпки в сътрудничеството си.

Агенцията препотвърди и позицията на Министерството на земеделието и храните за сертифициране на всички държавни горски стопанства. Добромир Добринов от WWF коментира: “Това е много важна стъпка. Потвърждава се необходимостта да тръгнем към устойчиви практики в горите. Потребителите, пазарът все повече искат дървесина, чийто добив е доказано законен, не уврежда гората и не нарушава правата на хората.”

WWF работи за популяризирането в България на най-успешния световен горски сертификат – FSC. Той се прилага в България от 2005 г. и WWF активно подпомага този процес, тъй като на глобално ниво това е един от най-ефективните инструменти за добро управление на горите. FSC сертификацията отчита интересите както на природата, така и на бизнеса и на местните общности и работещите в горите. През 2017 г. беше приет и български национален FSC стандарт, разработен от национална работна група, координирана от WWF.

ИАГ и WWF се съгласиха, че в обществото има много неоправдани критики и непознаване на работата на горския сектор. Трябва да се разяснява, че управленето на гората се нуждае от сериозна обществена подкрепа и инвестиции, а грижата за здравата гора включва и определени видове сечи, допълва Добринов.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА