500 дъбови фиданки и ново изкуствено гнездо за царските орли в Сакар

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Ново изкуствено гнездо и 500 дъбови фиданки за царските орли в Сакар и Западна Странджа осигури екипът на LIFE проекта „Земя за царския орел“ на БДЗП. Залесяването с над 500 корена от цер (вид дъб) се извърши в 3 площадки в защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000 – една площадка в „Западна Странджа“ и две в защитена зона „Сакар“.

С новите фиданки засадените от началото на проекта дървета стават над 1500 в общо 27 площадки с обща площ от 26,5 дка в защитени зони от мрежата Натура 2000.

Последното засаждане на фиданки и поставянето на изкуствено гнездо за царски орли протече при ниски за сезона температури и силен вятър, но въпреки това успешно.

Новопостроеното изкуствено гнездо е в района на Западна Странджа, на високо дърво в подходящо за царските орли местообитание. Проучванията сочат, че близо 20% от изкуствените гнезда стават дом на царските орли. Това е една от най-ефективните мерки за опазване на вида, тъй като строежът на ново гнездо е трудна и отнемаща много енергия задача, особено за младите двойки царски орли, които пристъпват за пръв път към размножаване.

До момента има поставени на дървета 16 изкуствени гнезда за царски орли в защитени зони от мрежата Натура 2000. Планирано е поставянето на общо 40 изкуствени гнезда в защитени зони „Сакар“, „Дервентски възвишения“, „Западна Странджа“, „Камен­ски баир“ и „Адата – Тунджа“.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА